Alles wat je zeker moet weten over de autoverzekering

Voor elke persoon in Nederland die op een zeker ogenblik eigenaar wordt van een auto geldt dat hij of zij deze wettelijk verplicht moet laten verzekeren. Hoe je dat doet is in principe geheel aan jou. De enige autoverzekering waar in de praktijk een wettelijke verplichting voor geldt is dan ook de zogenaamde WA-verzekering. Heb je genoeg aan de dekkingen voor derden die deze verzekering biedt? Dan hoef je uiteraard geen uitgebreid exemplaar af te sluiten. In bepaalde gevallen is het evenwel zo dat mensen het helemaal geen fijn gevoel vinden om genoegen te moeten nemen met alleen de dekking voor derden. Ben jij één van deze mensen? Dan zal je wellicht alsnog graag willen kijken in de richting van één van de meer uitgebreide autoverzekeringen op de markt. 

De autoverzekering, niet zomaar één enkele verzekering 

In eerste instantie is het van belang om te weten dat de autoverzekering niet zomaar één enkele verzekering is, integendeel. In plaats daarvan is het zo dat het hier eigenlijk gaat om een verzameling van verzekeringen voor auto’s. Het is dan ook eigenlijk in de praktijk zo dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen drie verschillende mogelijkheden. Het gaat hierbij concreet om:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt casco verzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering; 

Het feit dat er een keuze kan worden gemaakt uit drie verschillende verzekeringen zorgt er in de praktijk voor dat er voor iedereen een autoverzekering kan worden afgesloten welke perfect in lijn zal liggen met de verwachtingen. Bij de WA-verzekering kies je dan bijvoorbeeld uitsluitend voor het verzekeren van schade aan derden. Ga je kiezen voor het afsluiten van een beperkt of volledige cascoverzekering? Dan zal je tot de vaststelling komen dat er wel degelijk bepaalde vormen van schade aan jouw eigen voertuig ook zullen worden gedekt. Je moet er wel rekening mee houden dat deze extra dekkingen uiteraard ook zorgen voor een hoger gelegen verzekeringspremie. 

Hoe bepaal je de voor jou beste autoverzekering?

Het feit dat er op de markt tal van verschillende soorten autoverzekeringen zijn terug te vinden zorgt ervoor dat je er goed aan doet om op voorhand even zeer concreet voor jezelf op een rijtje te zetten aan welke eisen jouw verzekering dient te voldoen. Dat is eveneens van belang omdat je op deze manier voorkomt dat je zal kiezen voor een autoverzekering die eigenlijk helemaal niet in lijn zal liggen met de vooropgestelde verwachtingen. Er zijn in ieder geval een aantal vragen die je, je op dit vlak zeker en vast zal willen stellen. Denk hierbij aan de onderstaande vragen.

1.) Welke dekkingen dienen er aanwezig te zijn? 

Voordat je overgaat tot het afsluiten van een bepaald type autoverzekering is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat de dekkingen die worden aangeboden sterk afhankelijk kunnen zijn van het type verzekering in kwestie. Voor de WA-verzekering geldt dan ook dat ze bijvoorbeeld uitsluitend een dekking voorziet voor schade die wordt aangericht ten opzichte van derden. Is er sprake van een WA+ beperkt casco verzekering of een WA+ volledige cascoverzekering? In dat geval kan je ook bepaalde vormen van eigen schade laten verzekeren. Voor welke van deze verschillende mogelijkheden jij gaat kiezen is uiteraard geheel aan jou om te bepalen. 

2.) Welk budget heb je voor handen voor jouw autoverzekering?

Van cruciaal belang om rekening mee te houden is ook het budget dat je beschikbaar hebt voor het afsluiten van jouw autoverzekering. Je mag dan uiteraard wel over bepaalde eisen beschikken op vlak van dekkingen, maar het spreekt voor zich dat je daarvoor ook over voldoende budget dient te beschikken. Het is dan ook zeer belangrijk om dit even grondig te controleren. 

Heb je geen groot budget ter beschikking voor het betalen van je autoverzekering en ben je dan ook op zoek naar een manier om bijvoorbeeld de verschuldigde premie in verschillende schijven te betalen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Het merendeel van de verzekeraars bieden hun verzekeringnemers namelijk de mogelijkheid aan om ervoor te kiezen om de betaling van hun premie te spreiden over verschillende termijnen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet één keer per jaar een premie te betalen, maar wel bijvoorbeeld maandelijks of één keer per kwartaal. 

3.) Let op de specificaties van het voertuig en je rijgedrag

Tot slot zal je bij het uitkiezen van een bepaalde autoverzekering ook rekening willen houden met niet alleen de specificaties van het voertuig in kwestie, maar ook met je rijgedrag. Hoe zwaarder de auto en hoe groter dus met andere woorden het vermogen, des te duurder de premie in de basis zal komen te liggen. Omwille van deze reden kan het dus wenselijk zijn om te kiezen voor een beperktere verzekering voor je auto. Anderzijds, ben jij iemand die zeer veel kilometers aflegt op jaarbasis? Dan wordt het natuurlijk al snel een compleet ander verhaal. In dat geval is het namelijk wellicht toch de beste keuze om te kiezen voor een zogenaamde all risk verzekering. 

Hoe druk je de premie van de autoverzekering? 

Zoals eerder op deze pagina al aangehaald is het zeer belangrijk om altijd stil te blijven staan bij de verschuldigde premie voor jouw autoverzekering. Wanneer deze premie voor jou te hoog uitvalt spreekt het voor zich dat je daar graag verandering in zal willen brengen zodat je toch mogelijks nog de gewenste verzekering voor je auto kan afsluiten. Er zijn op dit vlak tal van verschillende belangrijke bespaartips waar je rekening mee kan houden. Het betreft hier concreet de volgende:

  1. Vergelijk de verschillende autoverzekeringen die aan je eisen voldoen;
  2. Tracht het eigen risico zo optimaal mogelijk in te stellen voor jouw situatie; 
  3. Schrap dekkingen waar je eigenlijk helemaal geen nood aan hebt;

Verschillende onderzoeken die de voorbije jaren werden uitgevoerd hebben aan het licht gebracht dat de gemiddelde Nederlander flink te veel betaalt voor zijn of haar autoverzekering. Dat is natuurlijk zonde en ook helemaal niet de bedoeling, integendeel. Door grondig rekening te houden met de hierboven aangehaalde drie bespaartips zal je tot de vaststelling komen dat je in de praktijk zonder probleem een mooie besparing kan realiseren op de standaardkosten van je verzekering. Waar je gegarandeerd aan het juiste adres bent voor verzekeringen, is op https://www.alpina.nl/.