Autosleutel

Het overschrijven van een kenteken: alles wat je moet weten

Als je een nieuwe auto koopt, is het belangrijk om het kenteken te laten overschrijven naar je eigen naam. Dit is verplicht en zorgt ervoor dat de auto officieel op jouw naam staat. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het overschrijven van een kenteken. We bespreken onder andere wanneer je het kenteken moet overschrijven, wat dit kost, en of de verkoper aanwezig moet zijn bij het overschrijven.

Wanneer moet je het kenteken overschrijven?

Het overschrijven van een kenteken is verplicht wanneer je een nieuwe auto koopt of een auto op naam zet. Dit geldt ook als je de auto tweedehands koopt, of als je de auto geërfd hebt. Het is belangrijk om het kenteken zo snel mogelijk te laten overschrijven, want als je de auto rijdt voordat het kenteken is overschreven, loop je het risico op boetes.

Daarnaast is het overschrijven van een kenteken ook nodig om ervoor te zorgen dat het voertuig aan alle wettelijke eisen voldoet. Bij het overschrijven wordt namelijk ook gecontroleerd of het voertuig aan de technische eisen voldoet en of de juiste verzekeringen en belastingen zijn betaald. Als dit niet het geval is, kan het overschrijven van het kenteken worden geweigerd.

Wat kost het overschrijven van een kenteken?

Het kostenplaatje voor het overschrijven van een kenteken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type voertuig, de leeftijd ervan en of het om een nieuw of gebruikt voertuig gaat. In principe is het overschrijven van een kenteken echter niet gratis en er zijn kosten verbonden aan het overschrijven van een kenteken.

De kosten voor het overschrijven van een kenteken bestaan uit verschillende onderdelen. Zo moet er een bedrag betaald worden voor het afmelden van het oude kenteken en het registreren van het nieuwe kenteken. Dit bedrag is afhankelijk van het type voertuig en kan variëren van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s. Daarnaast moeten er ook kosten betaald worden voor de technische keuring van het voertuig. Deze kosten zijn afhankelijk van het type voertuig en kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Ook de kosten voor de verzekering en de wegenbelasting moeten worden betaald voor het overschrijven van een kenteken kan worden voltooid.

Moet de verkoper aanwezig zijn bij het overschrijven van een kenteken?

In principe is het niet verplicht dat de verkoper aanwezig is bij het overschrijven van het kenteken. Het is echter wel aan te raden om de verkoper wel aanwezig te laten zijn, zodat hij of zij de overdracht van eigendom kan bevestigen en eventuele vragen van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).