Alles wat je moet weten over autoverzekeringen

Een autoverzekering is een verplichte aanschaf als je een auto bezit. Het is daarom belangrijk om wat basiskennis over autoverzekeringen te hebben. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten autoverzekeringen, waar je op moet letten bij het afsluiten van een verzekering en hoe je de beste deal kunt vinden.

Soorten autoverzekeringen

Er zijn drie soorten autoverzekeringen: WA-verzekering, beperkt casco en allrisk verzekering. De WA-verzekering is de meest basale verzekering en de minimaal vereiste verzekering in Nederland. Deze verzekering dekt alleen de schade die je aan anderen toebrengt en niet de schade aan je eigen auto. De beperkt casco dekt naast de wettelijke aansprakelijkheid ook schade door bijvoorbeeld brand, blikseminslag, storm en diefstal. De allrisk verzekering is de meest uitgebreide verzekering en dekt ook schade aan je eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt.

Factoren die de premie beïnvloeden

Afhankelijk van verschillende factoren verschilt de verzekeringspremie per auto. Dit zijn een aantal factoren die meespelen bij het bepalen van de premie: leeftijd, schadevrije jaren, type auto, postcode en dekking. Hoe ouder je bent en hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe lager de premie zal zijn. De verzekeringsmaatschappij kijkt ook naar de waarde van je auto en hoeveel risico zij lopen om schade te moeten vergoeden. Bereken hier jouw premie.

Eigen risico

Een eigen risico is vaak van toepassing bij een autoverzekering. Dit betekent dat je een bepaald bedrag zelf moet betalen bij schade aan je auto. Het eigen risico kan per verzekeraar verschillen en wordt vaak in overleg met de verzekeringsmaatschappij vastgesteld. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de verzekeringspremie zal zijn.

Bespaartips

Er zijn een aantal manieren om geld te besparen op je autoverzekering. Vergelijk eerst verschillende verzekeraars met elkaar voordat je een keuze maakt. Op deze manier kun je de verzekeraar kiezen met de laagste premie. Ook kun je de dekking van je verzekering aanpassen. Als je bijvoorbeeld een oudere auto hebt, kan het zijn dat het niet meer de moeite waard is om een allrisk verzekering af te sluiten omdat de premie relatief hoog is. En tot slot kan je ervoor kiezen om het eigen risico hoger te maken, waardoor de maandelijkse premie lager uitvalt.