Hoe interessant is een sloep verzekeren?

Wanneer je van plan bent om een boot te kopen zal je natuurlijk om te beginnen even grondig moeten kijken naar de verschillende soorten boten die allemaal op de markt zijn terug te vinden. Wanneer je dat doet zal je tot de vaststelling komen dat er tal van verschillende soorten boten aangekocht kunnen worden. Het gaat daarbij om te beginnen om een speedboot of een zeilboot, maar wat bovendien ook te denken van een sloep? Voor een sloep verzekeren geldt dat je over de mogelijkheid beschikt om een keuze te maken tussen verschillende opties. Benieuwd wat deze opties nu precies zijn? Dan is het zeker een aanrader om nog even wat verder te blijven lezen.

Waarom je sloep verzekeren? 

Een sloep verzekeren is hier in Nederland dus niet bij wet verplicht. Zoveel is inmiddels wel duidelijk. Dit gezegd hebbende hoeft dit helemaal niet te betekenen dat het afsluiten van een sloepverzekering niet interessant kan zijn, integendeel. Het verzekeren van een sloep is interessant omdat:

  1. Er in andere landen wel degelijk een verplichting kan gelden;
  2. Er in bepaalde situaties ook in Nederland een verplichting geldt; 
  3. Je anders toch een behoorlijk financieel risico loopt bij schade; 

Het afsluiten van een sloepverzekering is altijd de moeite meer dan waard wanneer je eigenaar bent van een sloep. Op z’n minst zou je er goed aan doen om ervoor te kiezen om een WA-verzekering af te sluiten. Op deze manier zorg je voor een uitstekende dekking van schade aan derden. 

Sloep verzekeren welke verzekeringen bestaan er? 

Wil je graag je sloep verzekeren? Dan zal je tot de vaststelling komen dat er sprake is op de markt van verschillende soorten sloepverzekeringen. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de verzekeringen die zorgen voor een dekking van de schade aan derden evenals degene die zorgen voor de dekking van (eveneens) schade aan het eigen vaartuig. Hou bij een sloep verzekeren niet alleen maar rekening met het verschil tussen de diverse sloepverzekeringen. Daarnaast is het namelijk eveneens een absolute aanrader om grondig de voorwaarden of dekkingen van de verzekeringen te controleren. Let bijvoorbeeld zeker op het eigen risico en besteed ook altijd de nodige aandacht aan het vaargebied waarvan sprake is. 

Let op bij een vakantie in het buitenland!

Hier in Nederland is het dus zo dat er op moment van schrijven geen sprake is van een wettelijke verplichting voor wat een sloep verzekeren betreft. Dat dit hier in Nederland de situatie is hoeft uiteraard niet te betekenen dat we dit zomaar moeten doortrekken naar andere landen ook. Dat is namelijk geen goed idee. In verschillende andere Europese landen is het namelijk zo dat er wel degelijk rekening moet worden gehouden met een verzekeringsplicht voor een sloep verzekeren. Wat deze landen betreft kan je onder meer denken aan exemplaren zoals:

  • Spanje;
  • Italië;
  • Kroatië;
  • Griekenland;

Speel je dus met andere woorden met het idee om niet alleen hier in Nederland, maar ook in het buitenland te gaan varen met je sloep? Controleer dan zeker altijd het vaargebied dat is ingedekt. In landen waarin een verplichting geldt is deze ook van toepassing voor toeristen die er komen varen.