Moet ik een motorlaars aanschaffen?

Als je een motorrijbewijs hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk de weg op. Toch moet je eerst nog kijken naar je helm, kleding en een motorlaars. Het is goed om te kijken wat je precies allemaal moet aanschaffen. 

De meeste mensen vergeten de helm niet, maar wel de motorlaarzen. Daarom is het goed om te kijken of je deze nodig hebt of niet. Zo voorkom je dat je misschien een boete krijgt of dat er iets anders mis gaat. 

Is een motorlaars verplicht?

Laten we voorop stellen dat een motorlaars dragen niet verplicht is. In Nederland is het zo dat een helm verplicht is, maar alles daarnaast is niet verplicht. Het wordt wel aangeraden om te doen. Het is dus zeker niet zo dat je het dan beter niet kunt gaan doen. 

Motorlaarzen zijn net als motorkleding niet verplicht. Je kunt dus geen boete krijgen wanneer je dit niet draagt. Dit maakt niet dat het niet verstandig is om er wel naar te kijken. Motorlaarzen kunnen je namelijk helpen bij slecht weer en ze beschermen niet alleen je voeten, maar ook je enkels. 

Waar kan je een motorlaars kopen?

Een motorlaars kun je eigenlijk bij een hele hoop verschillende winkels kopen. Hierbij kun je denken aan een online winkel, maar het kan ook gaan om een fysieke winkel. Het is eerst goed om op zoek te gaan naar wat je precieze maat is. 

Wanneer jij je maat weet, kun je verder gaan zoeken. Zo moet je gaan kijken welke kleur je de laarzen wilt hebben en hoe hoog de laarzen moeten zijn. Al deze opties moeten voor jou bij elkaar kloppen, zodat je voorkomt dat je ongemakken op de motor gaat ervaren door de laarzen. 

Andere schoenen dragen op de motor

Je kunt eventueel andere schoenen dragen op de motor. Zoals hierboven uitgelegd is een motorlaars niet verplicht. Zo zal je zelfs met normale sneakers op een motor mogen rijden. Toch is dit niet verstandig om te doen, normale sneakers zijn hier echt niet geschikt voor. 

De meeste sneakers zijn aan de onderkant vrij glad. Hierdoor heb je het gevaar dat je met je voeten kunt slippen. Daarnaast zijn je voeten dan niet goed beschermt tegen bijvoorbeeld de regen. Het regent dan zo je schoenen in. Verder zijn sneakers ook erg koud om te dragen terwijl je aan het motor rijden bent. 

Een motorlaars voor iemand anders kopen

Je kunt ervoor kiezen om een motorlaars voor iemand anders te kopen. Motorlaarzen zijn namelijk een erg leuk cadeau voor iemand die van motorrijden houdt. Toch kan het erg lastig zijn om dit cadeau te geven. Je moet namelijk de maat van iemand weten en de smaak. 

Het is daarom niet altijd aan te raden om een motorlaars voor iemand anders te kopen. Het is wel een goede optie om samen op zoek te gaan naar de ideale paar motorlaarzen. Dan weet je zeker dat die persoon tevreden gaat zijn en dan voorkom je dat je eventueel laarzen koopt die toch niet passen.